Hoeveel calorieen zitten er precies in karnemelk?

Karnemelk ontstaat doordat er in zuivelfabrieken melkzuurbacteriën aan magere melk worden toegevoegd, waardoor de lactose wordt omgezet in melkzuur. Dat zorgt voor de ‘zurige’ smaak van karnemelk. Karnemelk wordt niet zo vaak gedronken als gewone of halfvolle melk. Aan karnemelk worden suikers toegevoegd en daardoor bevat het wel wat calorieen. In een glas karnemelk van 200 ml zitten (afhankelijk van het merk) ongeveer 60 tot 65 calorieen. 

 

Hoeveel calorieën zitten er in andere soorten melk?

Zoals gezegd drinken we in Nederland meer halfvolle en volle melk dan karnemelk. Dat is op zich vreemd, want in karnemelk zitten behoorlijk minder calorieen. In een glas halfvolle melk zitten bijvoorbeeld 100 calorieen. En in een glas volle melk van 200 ml zitten zelfs 130 calorieen. Dat is dus ruim twee keer zoveel calorieen dan in een glas karnemelk.. 

Waarom zitten er in karnemelk minder calorieën dan in gewone melk?

In karnemelk zit minder vet dan in gewone melk. Het resultaat is een lager caloriegehalte. Een ander voordeel van karnemelk is dat er ook veel calcium in zit. Calcium is goed voor je botten en je gebit. 

Bekijk naast calorieen karnemelk melk ook:
Calorieen volle melk 
Calorieen halfvolle melk
Calorieen Radler
Calorieen Fristi