Hoeveel calorieën zitten er in een slavink?

Een slavink is een rolletje varkensgehakt (of half om half gehakt) omwikkeld met een aantal strookjes spek. Een slavink is als het aankomt op het aantal calorieën helaas geen goede keuze. Een slavink bevat namelijk behoorlijk wat calorieen. Een slavink van normaal formaat (100 gram) bevat gemiddeld 270 calorieën per stuk. 

Zitten er in slavink veel of weinig calorieën ten opzichte van ander vlees?

Een slavink bevat ten opzichte van ander vlees dat je in de supermarkt kunt vinden veel calorieën. Een gehaktbal van 100 gram (half om half gehakt) bevat bijvoorbeeld 255 calorieën, een karbonade van 100 gram bevat 200 calorieën en een biefstuk van 100 gram bevat zelfs maar 110 calorieën. Als je dus een stukje vlees wilt kopen, maar niet teveel calorieën wilt binnenkrijgen dan is een slavink niet de beste keuze.

Wat is het verschil tussen een slavink en een blinde vink?

Veel mensen halen een blinde vink en een slavink door elkaar. Toch zijn het echt twee verschillende vleesproducten. Het eerst verschil is dat een slavink is gemaakt van varkensvlees en een blinde vink van rundvlees. En het tweede verschil is dat een blinde vink is omwikkeld met een dun lapje kalfsvlees terwijl een slavink is omwikkeld met spek. 

Waar komen de namen slavink en blinde vink vandaan?

Een blinde vink is volgens de geschiedenisboeken een stuk ouder gerecht dan de slavink. De naam blinde vink is waarschijnlijk ontstaan in de tijd dat er echt vinken op het menu stonden. De blinde vink gemaakt van rundvlees leek qua formaat en opmaak echter wel wat op dat van een echte vink. Het woord 'blinde' is toegevoegd omdat de wikkel van vlees zou lijken op een blinddoek. Veel later heeft Jaap Boerwinkel (een slager uit Amersfoort) de slavink in 1952 voor het eerst ontwikkeld. De slavink viel meteen in de smaak en werd al heel snel door heel Nederland populair. Collega slager Ton Spoelder uit Laren bedacht later de naam slavink omdat de slavink vooral bij sla erg lekker zou zijn. 

Bekijk naast calorieen slavink ook:
Calorieen rookworst
Calorieen broodje shoarma
Calorieen pikanto
Calorieen aardappel