Hoeveel calorieen zitten er in een rookworst

Een rookworst een typisch Nederlands gerecht gemaakt van gemalen vlees waaraan specerijen en zout zijn toegevoegd. De rookworst wordt traditioneel gegeten bij wintergerechten als boerenkool, zuurkool of snert. De grootste fabrikant van rookworst is Unox, die onder andere ook de bekende HEMA rookworsten maakt. Een rookworst is heel lekker, maar bevat helaas ook veel calorieen. In een gewone rookworst van normaal formaat (275 gram) zitten namelijk 900 calorieen. Dat komt neer op 330 calorieen per 100 gram. 

Zitten er veel calorieen in een rookworst ten opzichte van ander vlees?

Als je het gaat vergelijken met ander vlees, dan zit er in een rookworst best veel calorieen. In een gehaktbal (rundvlees) van 100 gram zitten namelijk 236 calorieen, in een karbonade van 100 gram maar 197 calorieen en in een biefstuk van 100 gram zelfs maar 125 calorieen. In een portie rookworst van 100 gram zitten dus maar liefst bijna 200 calorieen meer dan in dezelfde hoeveelheid vlees in een biefstuk. 

Calorieen per soort rookworst

Er zijn tegenwoordig vele soorten rookworsten op de markt. Zo kun je bijvoorbeeld ook extra magere rookworst, Gelderse rookworst of pittige rookworst kopen. Hieronder zie je het verschil in aantal calorieen per rookworst

Aantal calorieen per 100 gram 

Runder rookworst 330 calorieen
HEMA rookworst 320 calorieen
Gelderse rookworst 297 calorieen
Extra magere rookworst 200 calorieen

Als je dus toch een rookworst wilt eten en niet teveel calorieen wilt binnenkrijgen dan kun je het beste een extra magere rookworst eten. 

Bekijk naast aantal calorieen rookworst ook:
Calorieen hamburger
Calorieen pannenkoek
Calorieen oliebol
Calorieen pepernoten