Hoeveel calorieen zitten er in kipfilet

Een kipfilet is het vlees van het borstdeel van de kip. Samen met varkens- en rundvlees is de kipfilet in ons land een populair bestanddeel van de avondmaaltijd. In Nederland eten we gemiddeld zo'n 10 tot 15 kilo kipfilet per persoon per jaar. Een middelgrote kipfilet van ongeveer 150 gram bevat gebakken ongeveer 175 calorieen per stuk. 

Zit er in kipfilet veel of weinig calorieen ten opzichte van ander vlees?

Waarschijnlijk weten de meeste mensen wel dat kip ten opzichte van ander vlees behoorlijk vetarm is. Mensen die willen afvallen doen er dan ook goed aan om kipfilet te eten in plaats van ander vlees. Een rundvlees gehaktbal van 150 gram bevat bijvoorbeeld ruim 2 keer zoveel calorieen dan een stukje kipfilet (namelijk 360 calorieen). Een ook een karbonade van 150 gram bevat met bijna 300 calorieen veel meer calorieen dan een stuk kipfilet. 

Is kipfilet gezond?

Van alle soorten vlees die je in de supermarkt kunt krijgen is kipfilet waarschijnlijk de meest gezonde variant. Zoals aangegeven bevatten rundvlees en varkensvlees veel meer calorieën en zorgen daarnaast voor ongezonde cholesterol. Een stukje kipfilet is niet alleen magerder dan andere vleessoorten, maar bevat ook nog een aantal goede mineralen en vitaminen. Kipfilet bevat daarnaast ook een aantal belangrijke gezonde gezonde voedingsstoffen als eiwit, fosfor, ijzer en zink. 

Salmonella in kipfilet

Zoals aangegeven is kipfilet dus behoorlijk gezond voor de mens. Het enige nadeel aan kipfilet is dat er in rauw kippenvlees ziekteverwekkers zoals salmonella kunnen voorkomen. Het is daarom heel belangrijk dat je kip nooit rauw eet en dus altijd goed moeten bakken / garen. Ook is het verstandig om bij het bereiden van kipfilet altijd een apart mes en snijplank te gebruiken en deze na gebruik meteen af te wassen. 

Bekijk naast calorieen kipfilet ook:
Calorieen broodje kroket
Calorieen gin tonic
Calorieen milkshake
Calorieen nasischijf