Hoeveel calorieën zitten er in pepernoten?

Pepernoten of kruidnoten zoals we die tegenwoordig kennen zijn kleine halfronde knapperige koekjes met speculaaskruiden. Traditioneel gezien worden pepernoten vooral gegeten rondom Sinterklaastijd. Een pepernoot bestaat voor een groot deel uit suiker en bevat dan ook veel calorieen. In 1 enkele pepernoot zitten ongeveer 5 of 6 calorieen.  

 

Hoeveel calorieen zitter er een pepernoot in vergelijk tot ander snoepgoed?

In 3 pepernoten zitten ongeveer net zoveel calorieen als in 1 enkel suikerklontje (15 calorieen). Dat is best veel. Maar als je het vergelijkt met ander snoepgoed dan valt het nog wel mee. In een (zoet) dropje zitten namelijk gemiddeld wel 10 calorieen. Dat is dus ongeveer twee keer zoveel als in een pepernoot. In een lolly zitten gemiddeld zelfs 55 calorieen. 

Suikervrije pepernoten

Tegenwoordig zijn er ook suikervrije pepernoten op de markt. Helaas zijn ze niet overal te koop en moet je ze daarom zelf bakken. De suikervrije variant bevat uiteraard een hoop minder calorieen dan de gewone pepernoten. 

Wat is het verschil tussen kruidnoten en pepernoten?

Als wij het over pepernoten hebben dan hebben we het vaak over kruidnoten met de smaak van speculaas. Dit zijn de pepernoten die in de winkel liggen. Van oudsher zijn pepernoten echter gemaakt van roggemeel en hebben ze een onregelmatige dobbelsteen-vorm. De originele pepernoot is gezoet met honing en gekruid met anijs. De structuur lijkt op die van taaitaai. Het aantal calorieen in de traditionele pepernoten is te vergelijken met het aantal calorieen in de moderne pepernoot. 


Bekijk naast calorieen pepernoten ook:
Calorieen oliebol
Calorieen rode wijn
Calorieen bier
Calorieen rijstwafel