Hoeveel calorieën zitten er precies in een frikandel?

Samen met de kroket is de frikandel waarschijnlijk de populairste snack van Nederland. Van alle gegeten frituursnacks in een snackbar is 30% een frikandel. Per jaar worden er gemiddeld 600 miljoen frikandellen in Nederland gegeten. Dat betekent dat wij per persoon zo'n 37 frikandellen per jaar eten. Een frikandel bevat veel calorieën. In een frikandel zitten namelijk gemiddeld 165 calorieën.  

 

Is dit veel ten opzichte van andere gefrituurde snacks?

In tegenstelling tot andere gefrituurde snacks bevat een frikandel veel calorieën. Een kroket bevat bijvoorbeeld 150 calorieën en in een kaassoufflé zitten zelfs maar 145 calorieën. Als je een frikandel daarentegen gaat vergelijken met de gerechten die je eet bij McDonalds dan valt het echter wel weer mee. 

Hoeveel calorieën zitten er in een frikandel speciaal?

Vaak eten mensen een frikandel speciaal. Dit is een frikandel die is opengesneden met daarin curry, mayonaise en uitjes. Deze saus maakt dat een frikandel speciaal nog veel meer calorieën bevat. Een frikandel speciaal bevat namelijk 325 calorieën. De saus zorgt dus voor nog eens 60 extra calorieën.

Wat voor vlees zit er in een frikandel?

Er wordt wel eens gezegd dat er in een frikandel koeienogen of koeienuiers zijn verwerkt. Dat is echter niet waar. Frikandellen worden gemaakt van restvlees. Dat is het laatste vlees dat tijdens de slacht aan de karkassen van dieren overblijft. Het wordt over het algemeen niet beschouwd als het beste vlees. Het vlees voor frikandellen komt van voornamelijk van kippen, varkens en paarden. Voor mensen die geen paardenvlees willen eten zijn er ook frikandellen te krijgen zonder het vlees van paarden. 

Wereldrecord frikandellen eten 

In Nederland vindt elk jaar wel ergens een wedstrijd frikandellen eten plaats. De bedoeling is dan om binnen een uur zoveel mogelijk frikandellen te eten. Het record wordt regelmatig gebroken. Op dit moment staat het record op naam van Sjonnie Noordeinde uit Delft. Hij wist in zestig minuten tijd maar liefst 47 frikandellen naar binnen te werken. Dat betekent dat hij dus binnen 1 uur bijna 25.000 calorieen heeft binnengekregen. Dat is 10x zoveel als een volwassen man over een hele dag zou mogen binnenkrijgen. Niet echt gezond dus. 

Bekijk naast calorieën frikandel ook:
Calorieën hamburger
Calorieën bitterbal
Calorieen kaassoufle
Calorieen mayonaise