In welke snackbar snacks zitten de meeste calorieën?

Iedereen weet dat gefrituurde snacks niet heel gezond zijn. Gefrituurde snacks zoals kroketten en hamburgers zijn heel vet en bevatten veel calorieën. Toch zijn snackbars in Nederland nog altijd heel populair. Een groot deel van de gezinnen in Nederland haalt minimaal 1 keer per week wat van de snackbar. Als je echter niet teveel calorieën wilt binnenkrijgen dan is het misschien verstandig om niet de snacks te kiezen die heel veel calorieen bevatten. Daar zit namelijk best veel verschil in. In het onderstaande overzicht hebben we een top 5 gemaakt van snacks met de meeste calorieen:

Top 5 snacks met meeste calorieën:

  Snack Calorieën per stuk
1. Patat 450 calorieen
2. Mexicano 335 calorieen
3. Berenklauw 320 calorieen
4. Pikanto 280 calorieen
5. Kipcorn 200 calorieen

Uit bovenstaande overzicht blijkt dus dat een patatje de meeste calorieën bevat. Dit is zelfs nog zonder mayonaise. Als je een patatje met neemt dan krijg je ongeveer 600 calorieën binnen. Een mexicano (een pittige vleessnack) staat met 335 calorieën op de tweede plek. 

Snacks met de minste calorieën

Naast de snacks met veel calorieen is er ook een lijst met snacks met de minste calorieën. Want geloof het of niet maar er zijn in de snackbar snacks te vinden die 3x minder calorieën bevatten dan een patatje. Bekijk hier de lijst met snacks met de minste calorieën.

Is patat echt ongezond?

Omdat patat gemaakt is van aardappelen denken veel mensen dat patat niet zo ongezond is. Het klopt dat een aardappel gezond voor je is, maar dat is alleen zo als je een aardappel kookt. Gebakken aardappelen zijn al wat ongezonder doordat je die met olie bakt, maar aardappelen die in frituurvet worden gebakken zijn echt ongezond. Het vet van de frituur trekt in de patat en daardoor zit patat ook vol met calorieen. Daarnaast strooien we ook vaak teveel zout op onze patat. Teveel zout is slecht voor je bloeddruk. 

Frituur vs Airfryer

Tegenwoordig zijn er veel mensen die niet meer naar de snackbar gaan, maar hun patat en snacks thuis klaarmaken in de airfryer. Omdat de snacks in een airfryer niet worden gefrituurd denken veel mensen dat de snacks uit de airfryer veel minder vet en calorieën bevatten. Dit is echter maar gedeeltelijk waar. Aan de patat en snacks die geschikt zijn voor de airfryer wordt namelijk vooraf al vet toegevoegd. Zonder vet kun je namelijk geen krokant laagje krijgen. De snacks uit de airfryer bevatten daarom slechts een klein beetje minder calorieën dan de snacks uit de frituur. 

Bekijk naast snacks met minste calorieën ook:
Calorieen brood
Calorieen fruit
Calorieen groente
Calorieen vlees
Calorieen drinken
Calorieen snoep