Hoeveel calorieën zitten er in vlammetjes?

Een vlammetje is een heet gekruide vleessnack in de vorm van een mini-loempia. Een vlammetje bestaat uit een krokant korstje met een (zeer) pittige gehaktvulling. Vlammetjes zijn begin jaren 80 van de vorige eeuw bedacht in Nederland en komen niet zoals veel mensen denken uit India. Vlammetjes worden vaak met een zoete chilisaus geserveerd. Een vlammetje bevat ongeveer 40 calorieën per stuk. 

Bevatten vlammetjes veel of weinig calorieën ten opzichte van andere snacks?

Net als eigenlijk alle andere gefrituurde snacks bevatten ook vlammetjes dus veel calorieën. Als je een vlammetje echter gaat vergelijken met andere snacks dan lijkt het wel mee te vallen. Een bitterbal en een kipnugget bevatten bijvoorbeeld beide 50 calorieën en een mini frikandel bevat 45 calorieen. Als er dus de volgende keer op een feestje een schaal met snacks voorbij komt en je niet teveel calorieën wilt binnenkrijgen dan is een vlammetje de beste keuze!  

Wat voor vlees zit er in een vlammetje?

In de meeste gevallen zijn vlammetjes gevuld met varkensvlees. Er zijn echter ook merken die een variant van de vlammetjes op de markt brengen die zijn gemaakt van rundvlees of kippenvlees. De vlammetjes van de bekendste producent (Topking) die in de supermarkt liggen zijn echter van varkensvlees. 

Hoeveel calorieën zitten er in een vlammetje met saus?

Zoals eerder gezegd worden vlammetjes vaak met een zoete chilisaus geserveerd. Als je een vlammetje dipt in chilisaus dan gebruik je ongeveer 10 ml saus. Tien milliliter chilisaus bevat ongeveer 25 calorieën. Dus als je een vlammetje eet met wat chilisaus dan krijg je in totaal 65 calorieën per stuk binnen. Als je dus wilt afvallen is het beter om de chilisaus te laten staan. 

Bekijk naast calorieën vlammetjes ook:
Calorieën bamischijf
Calorieën kroket
Calorieën patat
Calorieën gehaktbal