Hoeveel calorieen zitten er in een bakje raspatat?

Raspatat wordt gemaakt van aardappelpoeder en water. De mix wordt in een raspatatmachine in de vorm van originele patat geperst en vervolgens gefrituurd. De smaak van raspatat is anders dan van gewone patat. Hoewel raspatat tegenwoordig in cafetaria's in heel Nederland is te krijgen is raspatat vooral in het noorden van Nederland populair. Net als gewone patat bevat ook raspatat veel calorieen. Een bakje raspatat van 175 gram bevat ongeveer 520 calorieen. 

Zit er in raspatat meer of minder calorieen dan in gewone patat?

De samenstelling van patat is anders dan van gewone patat. Ook het aantal calorieen in raspatat is niet gelijk aan dat van gewone patat. Helaas voor de liefhebbers van raspatat zit er in gewone patat minder calorieen. In een bakje gewone friet zitten namelijk 450 calorieen. Dat is dus oneveer 70 calorieen minder dan in raspatat. 

Hoeveel calorieen zitten er in raspatat met mayonaise?

Net als gewone patat wordt ook raspatat het vaakst gegeten met mayonaise. Helaas zitten er ook in mayonaise veel calorieen. Een portie mayonaise van 20 ml bevat namelijk 150 calorieen. Een raspatatje met mayonaise bevat in totaal dus 670 calorieen. 

Is raspatat gezonder dan gewone patat?

In principe is rauwe raspatat of gewone patat niet ongezond. Van beide is de rauwe aardappel de basis. Echter vooral de manier waarop beide worden klaargemaakt zorgt er voor dat het ongezond is. Frituren zorgt er namelijk voor dat er veel vet aan wordt toegevoegd. Gewone patat wordt vaak langer gefrituurd en neemt daardoor veel vet op. Aan de andere kant is raspatat dunnen waardoor vet makkelijker kan doordringen. Kortom raspatat is eigenlijk net zo ongezond als gewone patat. 

Bekijk naast hoeveel calorieën raspatat ook:
Calorieën frikandel
Calorieen kroket
Calorieen kaassoufle
Calorieen bitterbal