Hoeveel calorieen zitten er in kipnuggets per stuk?

Kipnuggets zijn gemarineerde snacks gemaakt van kippenvlees omhuld in een beslag. Bij de bereiding worden de kipnuggets meestal gefrituurd. Kipnuggets zijn rond 1950 in Amerika voor het eerst op de markt gekomen en tegenwoordig kun je ze in alle fastfoodrestaurants of snack-bars krijgen. Kipnuggets zijn vooral bij kinderen erg populair. Kipnuggets zijn erg lekker, maar bevatten helaas per stuk ook behoorlijk wat calorieen. In 1 enkele kipnugget van normaal formaat zitten namelijk 50 calorieen. 

Bevatten kipnuggets veel of weinig calorieen ten opzichte van andere snacks?

Zoals gezegd zitten er in kipnuggets best wel wat calorieen. In een bitterbal zitten bijvoorbeeld ook 50 calorieen. In een vlammetje zitten echter maar 40 calorieen per stuk. In een kleine frikandel met het formaat van een bitterbal zitten ook maar 43 calorieen per stuk. 

Zitten er in gefrituurde kipnuggets meer calorieen dan in kipnuggets uit de oven?

Bij de meeste fastfoodrestaurants worden kipnuggets gefrituurd. Je kunt bij de supermarkt tegenwoordig echter ook kipnuggets krijgen die je in de oven kunt bereiden. Veel mensen denken dat snacks die je in de oven klaarmaakt minder calorieen bevatten omdat je ze niet hoeft te bereiden in olie of frituurvet. Dit is echter niet waar. Snacks die je in de oven moet bereiden bevatten van zichzelf veel meer vet. Dit is om er voor te zorgen dat de snacks krokant worden. Kipnuggets uit de oven bevatten daarom net als gefrituurde snacks ongeveer 50 calorieen. 

Wat zit er precies in kipnuggets?

Je zou zeggen dat er in kipnuggets toch gewoon kippenvlees zit. Maar dat is helaas niet het juiste antwoord. Een Amerikaanse consumentenorganisatie onderzocht namelijk een aantal jaren geleden de kipnuggets van 2 fastfoodketens. Uit het onderzoek kwam naar voren dat onder de krokante laag in de meeste gevallen wel kip zit, maar dat slechts 50% daarvan ook daadwerkelijk kippenvlees is.  De substantie in kipnuggets bestaat uit de helft niet uit vlees maar uit aderen, vet, vel, kleine botjes, ingewanden en andere afvalproducten. Weet dus wat je eet. 

Bekijk naast calorieen kipnuggets ook:
Hoeveel calorieen broodje kroket
Hoeveel calorieen Mexicano
Hoeveel calorieen vissticks
Hoeveel calorieen McDonalds