Hoeveel calorieën zitten er in een eierbal?

Een eierbal is een gefrituurde snack bestaande uit een hard gekookt ei in een gepaneerde bal van ragout. Het formaat van de eierbal is te vergelijken met een gehaktbal. De eierbal is vooral in snackbars in Noord- en Oost-Nederland verkrijgbaar. Daarbuiten is de eierbal niet bekend. Een eierbal bevat net als alle andere gefrituurde snacks vrij veel calorieen. In een eierbal van normaal formaat (120 gram) zitten namelijk zo'n 200 calorieën per stuk. 

Zitten in een eierbal veel calorieën ten opzichte van andere snacks?

In vergelijking met andere snacks uit de snackbar lijkt het wel mee te vallen met het aantal calorieën in een eierbal. Een frikandel (165 calorieen) en een kroket (150 calorieen) bevatten weliswaar minder calorieen, maar het gewicht van een frikandel en kroket is ook veel lager. Als je een eierbal bijvoorbeeld gaat vergelijken met zwaardere snacks als de mexicano (335 calorieën) of de pikanto (280 calorieen) dan zien we dat een eierbal een stuk minder calorieen bevat. 

Is een eierbal vegetarisch?

Naast de kaassoufle en de bamischijf is ook de eierbal een vegetarisch snackbar-gerecht. In tegenstelling tot de kroket wordt in de ragout van de eierbal namelijk over het algemeen geen vlees gebruikt. Wil je het zeker weten dan is het overigens wel even verstandig om na te vragen. Een enkele keer wordt er namelijk wel runderragout gebruikt. 

Grootste en kleinste eierbal ooit

De eierbal verscheen voor het eerst in de jaren 50 van de vorige eeuw in de snackbars van de stad Groningen. In Groningen zijn ze dan ook heel trots op hun lokale lekkernij. Zo werd een aantal jaren geleden het record gebroken van de grootste eierbal ooit. Voor deze eierbal werd een struisvogelei gebruikt. De eierbal had een gewicht van ruim 2 kilo en had een doorsnee van bijna een halve meter! Hoeveel calorieën er in deze eierbal zaten is helaas niet bekend. De kleinste eierballen die je kunt vinden worden gemaakt van kwarteleitjes. Deze eierballen, die er uitzien als bitterballen, staan bij diverse cafe's in Nederland op de menukaart.  

Bekijk naast calorieën eierbal ook:
Calorieën kipcorn
Calorieën patat
Calorieën vissticks
Calorieën raspatat