Hoeveel calorieën bevat een berenklauw?

Een berenklauw (of berenhap / berehap / berenpoot / spoetnik) is een populaire Nederlands snackbar-gerecht bestaande uit een lange satéprikker met daartussen plakjes gesneden gehaktbal en uienringen. Nadat de berenklauw is gefrituurd wordt deze vaak geserveerd met satésaus. De berenklauw bevat veel calorieën. Een berenklauw zonder satésaus bevat namelijk 320 calorieën per stuk. 

Bevat een berenklauw veel calorieen ten opzichte van andere gefrituurde snacks?

Ten opzichte van andere snacks die je bij de snackbar kunt halen bevat een berenklauw behoorlijk veel calorieen. Een frikandel bevat bijvoorbeeld maar 165 calorieen en een kroket bevat zelfs maar 150 calorieën. Als je dus op je gewicht wilt letten, maar toch af en toe iets van de snackbar wilt halen dan is een berenklauw niet de beste keuze. 

Hoeveel calorieën bevat een berenklauw met satésaus / pindasaus?

Een berenklauw wordt vaak gegeten met satésaus (pindasaus). Van alle sausjes die je in de snackbar kunt krijgen bevat satésaus een gemiddeld aantal calorieen. Een portie satésaus bevat namelijk zo'n 50 tot 60 calorieen. Dat is minder dan mayonaise (150 calorieen), maar wel weer 2x zoveel dan bijvoorbeeld curry (25 calorieen). Een berenklauw met satésaus bevat in totaal dus ruim 375 calorieën. 

Hoe is de naam berenklauw ontstaan?

Er is geen product in de snackbar te vinden waarvan zoveel verschillende namen circuleren als bij de berenklauw. De berenklauw heeft namelijk per regio een verschillende naam. De berenklauw heet in Noord Brabant een gehaktbal speciaal, in Limburg een Spoetnik en in Belgie een berenpoot. De naam berenklauw is waarschijnlijk ontstaan omdat iemand de in gesneden gehaktbal met uienringen op een klauw van een beer vond lijken. 

Bekijk naast calorieën berenklauw ook:
Calorieen mexicano
Calorieen kipcorn
Calorieen broodje kroket
Calorieen bitterbal