Hoeveel calorieen zitten er in zilvervliesrijst?

Zilvervliesrijst is een volkorenrijst waarbij het vliesje tijdens de productie niet wordt verwijderd. Dit vliesje is bij witte rijst wel verwijderd. Het aantal calorieen in zilvervliesrijst is vrij hoog. In gekookte zilvervliesrijst van 100 gram zitten namelijk zo'n 110 calorieën. Een normale portie voor een maaltijd bestaat uit 250 gekookte zilvervliesrijst. Dat is dus 275 calorieen per portie zilvervliesrijst. 

Zitten er meer calorieen in zilvervliesrijst of in witte rijst?

Zoals gezegd is er wel een verschil tussen zilvervliesrijst en gewone rijst. Doordat het vliesje bij zilvervliesrijst niet is verwijderd bevat zilvervliesrijst namelijk meer voedingsvezels. Hierdoor bevat gekookte zilvervliesrijst ook een klein beetje meer calorieen dan gewone rijst. In een portie (250 gram) gekookte witte rijst zitten namelijk in totaal zo'n 250 calorieen. Dat betekent dat een maaltijd zilvervliesrijst qua calorieen ongeveer 25 meer calorieen bevat dan gewone witte rijst. Gewone rijst is wel veel langer houdbaar dan zilvervliesrijst. 

Bevat zilvervliesrijst meer of minder calorieën dan pasta?

Mensen die qua gewicht willen afvallen zullen minder calorieen moeten binnenkrijgen. In dat geval kunnen deze mensen beter kiezen voor zilvervliesrijst dan bijvoorbeeld voor macaroni. Als we niet kijken naar sausjes of het vlees dat bij het gerecht wordt gegeten dan zien we dat gekookte zilvervliesrijst namelijk minder calorieen bevat dan gekookte macaroni. Een portie macaroni (250 gram) bevat 350 calorieen. en dat is ruim 75 calorieën meer dan in een maaltijd zilvervliesrijst. 

Is zilvervliesrijst gezond?

De voedingswaarden van rijst zitten voor een groot gedeelte in het vliesje. Omdat deze bij gewone witte rijst is verwijderd bevat witte rijst ook minder voedingsvezels dan zilvervliesrijst. Die vezels zijn bijvoorbeeld belangrijk om een ziekte als darmkanker te voorkomen. Verder bevat zilvervliesrijst ook 67% meer vitamine B3 dan witte rijst, 80% meer B1, 90% meer B6, 50% meer mangaan en fosfor en 60% meer ijzer. Tot slot is zilvervliesrijst ook nog eens rijk aan mangaan, magnesium en zink. Een gezonde keuze dus. 

Bekijk naast calorieën zilvervliesrijst ook:
Calorieen sperziebonen
Calorieen banaan
Calorieen knakworst
Calorieen rozijnen