Hoeveel calorieën zitten er in tomatensoep?

Tomatensoep is een soep met als basis tomaten, aangevuld met groenten en vlees (gehaktballetjes of rundvlees). Samen met groentesoep en kippensoep is tomatensoep de meest gegeten soep in Nederland. Er zijn verschillende varianten van tomatensoep die qua calorieën iets van elkaar verschillen. Maar over het algemeen kunnen we stellen dat 1 middelgroot soepbord / soepkom (250 ml/g) tomatensoep ongeveer 125 calorieën bevat. 

Calorieën per soort tomatensoep

Zoals gezegd zijn er nogal wat verschillende smaken tomatensoep. Zo heb je bijvoorbeeld de gewone tomatensoep, maar ook stevige tomatensoep en romige tomatensoep. Hieronder een overzicht van de verschillende smaken met het bijbehorend aantal calorieën. Ook hier geldt dat we uitgaan van een middelgroot soepbord. 

  1. Gewone tomatensoep = 110 calorieen
  2. Stevige tomatensoep = 137 calorieen
  3. Romige tomatensoep = 144 calorieen 

Van de 3 gangbare smaken tomatensoep bevat gewone tomatensoep het minste aantal calorieën. Als je niet teveel calorieen wilt binnenkrijgen dan is romige tomatensoep met 144 calorieen de slechtste keuze

Calorieen in andere soepen

Als je tomatensoep qua calorieen gaat vergelijken met andere populaire soepsmaken dan valt op dat er toch nog behoorlijk veel calorieen zitten in tomatensoep. Een middelgroot bord groentesoep bevat bijvoorbeeld maar 75 calorieen en kippensoep zelfs maar 70 calorieen. Dat is dus al gauw 50 calorieen minder dan in tomatensoep. Erwtensoep daarentegen bevat wel weer veel meer calorieen dan tomatensoep. In een middelgroot bord erwtensoep van 250 ml zitten namelijk 190 calorieen. Dat is bijna 70 calorieen meer dan in tomatensoep. 

Is tomatensoep gezond?

Als je zelf tomatensoep maakt dan kun je tomatensoep heel gezond maken. Hoe gezond tomatensoep is hangt namelijk af van de hoeveelheid groenten die je in de soep verwerkt. Hoe meer groenten des te beter. De tomatensoep die je in de supermarkt koopt bevat ook groenten en is dus ook gezond. Het enige nadeel van de soep uit de supermarkt is de hoeveelheid zout. Naar verhouding zijn deze soepen erg zout. Het is dan ook beter om niet zelf nog een keer zout aan deze soep toe te voegen. 

Bekijk naast calorieën tomatensoep ook:
Calorieen soepstengel
Calorieën tomatensap
Calorieën tomaat
Calorieën slavink
Calorieën aardappel