Hoeveel calorieën zitten er in een Sultana per stuk?

Een Sultana een langwerpig koekje met krenten en rozijnen. Fabrikant Verkade brengt de Sultana graanbiscuits sinds 1935 op de markt. Tegenwoordig is het één van de meest gegeten tussendoortjes in Nederland. Er zijn diverse smaken Sultana koekjes te koop. Het aantal calorieën is afhankelijk van de smaak. In een naturel Sultana koekje zitten 57 calorieen per stuk.  

Calorieën in de verschillende smaken Sultana

Sultan koekjes zijn vooral bij kinderen een erg populair tussendoortje. Fabrikant Verkade heeft in de afgelopen jaren verschillende smaken op de markt gebracht. Hieronder volgt een overzicht met de verschillende smaken en het bijbehorend aantal calorieën:

Smaak Sultana Aantal calorieën
Kaas / Tomaat 47 calorieen
Spelt quinoa cranberry 54 calorieen
Appel 55 calorieen
Bosvruchten 55 calorieen
Peer /Kaneel 56 calorieen
Naturel 57 calorieen
Spelt quinoa dadel  57 calorieen
Spelt quinoa pompoen 57 calorieen
Kokos 63 calorieen

Van de verschillende smaken Sultana bevat de variant Kaas / Tomaat dus de minste calorieen. De variant met Kokos smaak bevat 13 calorieen meer. Dat lijkt weinig, maar omdat Sultana's vaak per 3 worden gegeten (zitten per 3 in een verpakking) scheelt het toch al gauw 39 calorieën. 

Bevat een Sultana veel of weinig calorieen ten opzichte van andere koekjes

Als je Sultana gaat vergelijken met andere tussendoortjes dan lijkt het in eerste instantie heel erg mee te vallen met het aantal calorieen in een Sultana. In een Snelle Jelle ontbijtkoek zitten namelijk 140 calorieen, in een eierkoek 100 calorieën en in een appel 65 calorieen. Alleemaal meer dus dan in een Sultana. Maar schijn bedriegt. In tegenstelling tot de bovenstaande tussendoortjes worden Sultana's vaak per 3 gegeten. En als je 3 Sultana's bij elkaar telt dan kom je op 171 calorieen. Dat is dus ruim 100 calorieen meer dan in een appel

Is Sultana gezond?

Sultana fruitbiscuits worden door fabrikant Verkade een gezond tussendoortje genoemd. Maar is dat ook zo? Als we kijken naar de ingredienten dan zien we dat er inderdaad gezonde voedingstoffen en vezels in een Sultana zitten. Maar de hoeveelheid is zo laag dat je eigenlijk niet kunt spreken over een gezond tussendoortje. De grote hoeveelheid suiker (calorieen) in een Sultana weegt dan ook niet op tegen de lage hoeveelheid gezonde voedingstoffen. Fruit is daarom een veel gezonder tussendoortje. 

Bekijk naast calorieën sultana ook:
Calorieen rijstwafel
Calorieen mentos
Calorieen cup a soup
Calorieen pannenkoek