Hoeveel calorieën zitten er in softijs

Softijs (softijsje) is een halffabrikaat van roomijs. Softijs heeft een zacht en romig karakter en wordt via een softijsmachine in speciale knapperige hoortjes gespoten. De hoorntjes kun je in verschillende formaten krijgen. Softijs wordt ook gebruikt als ingredient voor milkshakes en is vaak te krijgen in de smaken vanille, aardbeien, banaan of chocolade. In Nederland is een softijsje in een oubliehoorn (opgerold wafeltje) het meest populair. Een softijsje met obliehoorn van gemiddeld formaat bevat ongeveer 175 calorieën per stuk. 

 

Zitten er in softijs ten opzichte van ander ijs veel of weinig calorieën

Als je een softijsje met andere soorten ijs gaat vergelijken dan zul je zien dat een softijsje qua calorieen tussen waterijs en luxe ijsjes inzit. Een raketje bevat bijvoorbeeld maar 44 calorieen per stuk en ook in een perenijsje zitten maar 50 calorieen. In een Cornetto zitten echter 240 calorieen per stuk en in een (gewone) magnum van melkchocolade zitten zelfs 260 calorieen. Als je dus een lekker ijsje wilt, maar rustig aan wilt doen met de calorieen dan is een softijsje zeker niet de slechtste keuze, maar is een waterijsje nog altijd wel veel beter. 

Calorieen per formaat softijs

Zoals gezegd is softijs in verschillende formaten te krijgen. De hoorntjes waarin het softijs wordt gespoten verschillen namelijk van grootte. Soms kun je bij een snackbar of ijswinkel wel kiezen tussen 4 verschillende formaten. Uiteraard maakt het voor de calorieen veel uit welk formaat je kiest. Hieronder zie je wat het gemiddeld aantal calorieën is per formaat: 

  • Klein softijsje - 125 calorieën
  • Normaal softijsje - 150 calorieën
  • Middelgroot softijsje (oubliehoorn) - 175 calorieën
  • Groot softijsje - 200 calorieën

Is een softijsje ongezond?

In principe is softijs niet heel ongezond. Het is echter wel zo dat je softijs makkelijk kan bederven en gevoelig is voor bacteriën. Het is dus heel belangrijk dat je softijs koopt bij een winkel die de softijsmachine dagelijks schoonmaakt, waar het softijs-mengsel op de juiste temperatuur wordt bewaard en waar het mengsel absoluut niet over de datum is. Gelukkig wordt er in ons land goed op gecontroleerd. Als je in het buitenland een softijsje besteld doe je er goed aan om eerst even goed te kijken hoe het gesteld is met de hygiene in de rest van de zaak. Twijfel je? Dan kun je beter een verpakt ijsje kopen.

Bekijk naast calorieen softijs ook:
Calorieen surprise ei
Calorieen macaron
Calorieen cupcake
Calorieen cherrytomaten