Hoeveel calorieën zitten er in een ontbijtkoek?

Een ontbijtkoek is een koek die wordt gemaakt van roggemeel en suiker. Volgens sommige bronnen wordt er in Nederland al sinds de 16e eeuw ontbijtkoek gegeten. Tegenwoordig worden er in ons land zo'n 100 miljoen ontbijtkoeken per jaar verkocht. Een ontbijtkoek wordt vaak gezien als een gezond tussendoortje. Maar is dat ook zo? Een ontbijtkoek bevat namelijk veel suiker en daardoor ook veel calorieën. In een plakje ontbijtkoek van 30 gram (normaal formaat) zitten zo'n 80 tot 85 calorieën per stuk. 

Zitten er in een ontbijtkoek veel calorieën ten opzichte van andere koeken of brood?

Een ontbijtkoek wordt vaak gegeten als vervanging van brood bij het ontbijt. En qua calorieën maakt dat ook niet zoveel uit. Een snee bruin brood (zonder beleg) bevat namelijk ook ongeveer 80 calorieen. Als je een ontbijtkoek gaat vergelijken met cake of andere koeken dan valt het op zich nog wel mee met het aantal calorieen in een ontbijtkoek. Een plak cake van hetzelfde formaat (30 gram) bevat namelijk 130 calorieen. Bijna 50 calorieën meer dus dan een ontbijtkoek. En ook een gevulde koek bevat met 260 calorieën ruim 3x zoveel calorieen als een ontbijtkoek. 

Hoeveel calorieen zitten er in Snelle Jelle ontbijtkoek?

De bekendste merken ontbijtkoek zijn Peijnenburg en Wieger Ketellapper. Fabrikant Wieger Ketellapper heeft onder de naam 'Snelle Jelle' een iets grotere ontbijtkoek op de markt gebracht die als tussendoortje is bedoeld. Een Snelle Jelle is met 50 gram bijna 2 keer zo groot als een normale ontbijtkoek. De Snelle Jelle is een groot succes en inmiddels hebben ook andere merken deze op de markt gebracht. Vaak met een afwijkende naam zoals bijvoorbeeld de 'Vlugge Jappie' van de supermarkt Lidl. Omdat een Snelle Jelle groter is dan een normale ontbijtkoek bevat deze ook wat meer calorieen. Een Snelle Jelle bevat ongeveer 140 calorieën per stuk. 

Hoeveel calorieen zitten er in Pijnenburg zero ontbijtkoek

Fabrikant Peijnenburg brengt ook een ontbijtkoek op de markt waar geen extra suikers aan toe zijn gevoegd. Volgens de fabrikant is de smaak net zo lekker als die van de gewone ontbijtkoek. Het aantal calorieen in een Pijnenburg zero ontbijtkoek is 72. Deze 'light' ontbijtkoek bevat dus ongeveer 10 calorieën minder dan een gewone ontbijtkoek. Dat lijkt niet zo veel, maar er zijn veel mensen die elke dag een ontbijtkoek eten. In een week kun je dus behoorlijk veel calorieën besparen. 

Is een ontbijtkoek gezond?

Ondanks dat een ontbijtkoek soms wordt beschouwd als een gezond tussendoortje blijkt dit niet uit de verschillende onderzoeken. Een ontbijtkoek bevat veel suiker en dus veel calorieen. Daarnaast zitten er ook nauwelijks vezels in een stuk ontbijtkoek. In een ontbijtkoek zitten namelijk ongeveer net zoveel vezels als in een snee wit brood. En tot slot bevat een ontbijtkoek meestal de stof Acrylamide. Van deze stof wordt wel gezegd dat deze bij overmatige inname kankerverwekkend zou kunnen zijn. Met andere woorden; een ontbijtkoek op zijn tijd kan geen kwaad, maar probeer dit af te wisselen met gezonde alternatieven zoals fruit.

Bekijk naast calorieën ontbijtkoek ook:
Calorieen stroopwafel
Calorieen frikandelbroodje
Calorieen mueslibol
Calorieen gehaktbal