Hoeveel calorieen zitten er in mayonaise?

Mayonaise is een witgele saus die wordt gemaakt van olie en eidooiers. Mayonaise wordt al gegeten sinds de Romeinse tijd. In Nederland wordt mayonaise vaak gegeten met gefrituurde producten als patat en een frikandel. In andere landen gebruiken ze mayonaise vaak als sladressing of op brood. Mayonaise staat alom bekend als een dikmaker. De saus zit dan ook vol met calorieen. In een eetlepel mayonaise van ongeveer 20 ml zitten maar liefst 150 calorieen. 

 

Hoeveel calorieen zitten in mayonaise in vergelijking met andere saus?

Als je mayonaise gaat vergelijken met andere sausjes als ketchup of mosterd dan blijkt dat er in mayonaise heel veel calorieen zitten. Hieronder een overzicht van de populairste sausjes met het aantal calorieen per 20 ml

Mayonaise: 150 calorieen
Oorlog: 100 calorieen
Joppiesaus: 70 calorieen
Pindasaus: 55 calorieen
Curry: 25 calorieen
Ketchup: 20 calorieen
Appelmoes: 15 calorieen
Mosterd: 8 calorieen

Als je dus wilt afvallen dan kun je dus beter ketchup bij je patat eten dan bijvoorbeeld mayonaise. 

Hoeveel calorieen zitten er in halfvolle mayonaise?

Naast gewone mayonaise kun je ook halfvolle mayonaise krijgen. Halfvolle mayo bevat een stuk minder calorieen dan gewone mayonaise. Een eetlepel halfvolle mayonaise bevat bijvoorbeeld maar 80 calorieen. Dat is bijna de helft minder dan in gewone mayonaise. Dit lijkt dus een goede uitkomst voor mensen die willen afvallen. Maar let op. Halfvolle mayonaise bevat vaak wel een stuk meer zout.


Bekijk naast calorieen mayonaise ook:
Calorieen patat
Calorieen frikandel
Calorieen kroket
Calorieen kaassoufle