Hoeveel calorieen zitten er in macaroni?

Macaroni is een holle en gebogen pasta uit Italië. Macaroni is gemaakt van tarwe en water en is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keukens. Macaroni is in Nederland dan ook de meest gegeten pasta. Wat veel mensen niet weten is dat er in macaroni (zonder saus) behoorlijk veel calorieën zitten. In een normale portie macaroni van 250 gram zitten namelijk zo'n 350 calorieën per bord. 

Bevat macaroni meer of minder calorieën dan rijst of aardappelen?

Als je macaroni qua aantallen calorieën gaat vergelijken met bijvoorbeeld aardappelen of rijst dan valt op dat er in macaroni toch behoorlijk meer calorieen zitten. In een bord aardappelen van 250 gram (ongeveer 3 aardappelen) zitten namelijk 200 calorieen. In een bord witte rijst (250 gram) zitten 250 calorieën. Een bord macaroni bevat dus over het algemeen ruim 150 calorieen meer dan een bord aardappelen. 

Hoeveel calorieen bevat macaroni met saus, groenten en vlees?

Uiteraard zullen de meeste mensen geen droge macaroni eten. Vaak worden er aan de macaroni nog groenten, tomatensaus en vlees toegevoegd. Hierdoor gaat het aantal calorieën uiteraard ook omhoog. Als we uitgaan gaan van een middelgroot bord macaroni met toevoegingen dan zien we dat het aantal calorieen nog behoorlijk oploopt, Uiteraard is het afhankelijk van hoeveel vlees en welk vlees je toevoegt, maar over het algemeen kunnen we zeggen dat een bord macaroni met groenten, saus en vlees zo'n 450 tot 500 calorieen bevat. Als je er nog wat geraspte kaas op doet dan praten we zelfs over bijna 600 calorieën per bord. 

Is macaroni gezond?

In principe bevat gedroogde macaroni een aantal vezels, eiwitten, vitamine B en mineralen die goed voor ons zijn. Het probleem is echter dat deze gezonde ingrediënten slechts in kleine hoeveelheden aanwezig zijn. Daarom is  volkoren macaroni een veel betere keuze. Volkoren macaroni bevat namelijk veel meer vezels dan gewone macaroni. Macaroni is dus best gezond. Mensen maken macaroni echter vaak ongezond door er ingrediënten zoals kaas, pesto, vlees, en zout aan toe te voegen. 

Bekijk naast calorieen macaroni ook:
Calorieen brood
Calorieen drinken
Calorieen vlees
Calorieen zuivel