Hoeveel calorieen zitten er in een jodekoek?

Een jodekoek (nieuwe spelling jodenkoek) is een ronde roomboterkoek die in de supermarkt vaak wordt verkocht in kenmerkende ronde bewaarbussen. Een jodekoek heeft ongeveer hetzelfde formaat als een stroopwafel. Een jodekoek is een populair tussendoortje in Nederland, maar bevat helaas wel wat calorieën. In een jodekoek van 18 gram zitten gemiddeld zo'n 90 calorieen per stuk. 

Hoeveel calorieen zitten er in een jodekoek vergeleken met andere koeken?

Als je een jodekoek qua calorieën gaat vergelijken met andere koeken dan valt het in principe nog mee. In een gevulde koek zitten bijvoorbeeld 260 calorieen. Dat is dus 150 calorieen méér dan in een jodekoek. In een eierkoek, waarvan wordt gezegd dat die goed zijn voor de lijn, zitten toch ook nog 100 calorieen. Dat zijn dus ook 10 calorieen meer dan in een jodekoek. Een jodekoek bevat echter wel weer veel meer calorieen dan een rijstwafel. Daar zitten namelijk maar 30 calorieën in. 

Is het jodekoek of jodenkoek?

Sinds 1996 is er een nieuwe spelling waardoor woorden als pannekoek en jodekoek een extra N hebben gekregen. De juist spelling is tegenwoordig dan ook pannenkoek en jodenkoek. Toch zijn er veel producenten van de jodekoek die vasthouden aan de oude spelling. Fabrikant Lotus blijft de koeken gewoon jodekoeken noemen. 

Waar komt de naam jodekoek vandaan?

Er zijn verschillende verhalen over hoe de naam van de jodekoeken is ontstaan. Volgens fabrikant Lotus is het recept van de koeken bedacht door een Joodse bakker in Amsterdam wat de naam van de koeken zou verklaren. Een ander verhaal is dat naam niets met de Joodse bevolking te maken heeft maar dat een bakker met de familienaam 'de Joode' deze koeken bakte en onder deze naam verkocht. En een derde verhaal verteld dat de naam jodekoeken is ontstaan omdat de koeken lang geleden al door de Joodse bevolking werden gebakken om mee te nemen op hun reizen. De dunne droge koeken waren lang te bewaren. 

Bekijk naast calorieën jodekoek ook:
Calorieen paprika chips
Calorieen naturel chips 
Calorieen cupcake
Calorieen plakje cake