Hoeveel calorieën zitten er in een gevulde koek?

Een gevulde koek is een ronde koek van boterdeeg en een vulling van amandelspijs. Een gevulde koek is een typisch Nederlandse koek en is qua grootte te vergelijken met een stroopwafel. Een gevulde koek is heel lekker, maar zit helaas ook vol met vet en suiker. Er zitten dan ook veel calorieen in een gevulde koek. Per stuk zitten er in een gevulde koek gemiddeld 260 calorieën. 

Hoeveel calorieen zitten er in een gevulde koek vergeleken met andere koeken?

Als het aankomt op het aantal calorieën dan is van alle koeken die je in de supermarkt of onderweg bij een tankstation kunt kopen de gevulde koek niet de meest verstandige keuze. Een gevulde koek bevat namelijk veel meer calorieen dan andere koeken. Een stroopwafel bevat bijvoorbeeld maar 140 calorieen. Een gevulde koek bevat dus bijna 2 keer zoveel calorieen. In een eierkoek zitten maar 100 calorieën en in een jodekoek slechts 90 calorieën. Als je dus trek hebt in een koek maar niet zoveel calorieen wilt binnenkrijgen dan is het niet verstandig om een gevulde koek te nemen. 

Hoe kan het dat er zoveel calorieen in een gevulde koek zitten?

De reden dat een gevulde koek zoveel meer calorieen bevat dan bijvoorbeeld een stroopwafel of een eierkoek komt vooral door de vulling (en de hoeveelheid) van de gevulde koek. Een gevulde koek is gevuld met amandelspijs. Amandelspijs is een mix van amandelen en suiker. De gemiddelde gevulde koek bevat een hoeveelheid vet die vergelijkbaar is met 3 ruime theelepels boter en een hoeveelheid suiker gelijk aan 5 suikerklontjes. Een gevulde koek weegt daarnaast ook nog eens tussen de 90 en 100 gram per stuk, terwijl een stroopwafel maar 40 tot 50 gram per stuk weegt. 

Gevulde koek versus snoep

Veel mensen hebben het idee dat het eten van een gevulde koek bij de koffie een gezonder alternatief is dan bijvoorbeeld een stuk chocolade. Maar als we de gevulde koek echter gaan vergelijken met de bekende candybars als mars en twix dan zien we dat het aantal calorieen in een gevulde koek en een Mars nagenoeg gelijk is. Een gevulde koek is wat dat betreft net zo'n slechte keuze. Als je echt honger hebt en tussendoor wat wilt eten dan is het beter om te kiezen voor bijvoorbeeld een rijstwafel. Een rijstwafel bevat maar 30 calorieën. Acht rijstwafels staat qua calorieën dus gelijk aan één gevulde koek.  

Bekijk naast calorieën gevulde koek ook:
Calorieen mueslibol
Calorieen bloemkool
Calorieen doritos chips
Calorieen patat