Hoeveel calorieën zitten er in een aardappel per stuk?

Aardappelen zijn al sinds de 16 eeuw niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Net als rijst, pasta en brood is de aardappel een belangrijke bron van onze koolhydraten die ons voorzien van energie. Helaas bevat een aardappel daarom dan ook wel wat calorieën. Een aardappel ter grootte van een ei (gewicht +/-75 gram) bevat zo'n 60 calorieën per stuk. 

Bevatten aardappelen meer of minder calorieën dan rijst of pasta?

Als je aardappelen gaat vergelijken met rijst of pasta dan lijkt het wel mee te vallen met het aantal calorieën. In een portie aardappelen van 250 gram (iets meer dan 3 aardappelen) zitten ongeveer 200 calorieen. In een portie gekookte witte rijst van 250 gram zitten 250 calorieën en in een portie macaroni van 250 gram zitten zelfs 350 calorieën. Een bord pasta bevat dus ruim 150 calorieen meer dan een bord aardappelen. 

Zijn aardappelen gezond?

Op het gebied van het aantal calorieën is een aardappel dus een goede keuze. Maar ook als het gaat om gezondheid gooit de aardappel hoge ogen. Aardappelen bevatten namelijk veel carotenoïden. Dit zijn anti-oxidanten die bijdragen aan het voorkomen van kanker, hartziekten, beroerten en allerlei andere chronische ziekten. Verder zijn aardappelen ook rijk aan vezels die helpen bij een goede darmwerking. 

Welke soorten aardappelen zijn er?

Veel mensen weten niet dat er alleen al in Nederland honderden verschillende soorten aardappelen worden geteeld. Lang niet al deze soorten zijn geschikt voor menselijke consumptie. Hieronder een overzicht van de meest gangbare soorten:

  1. Vastkokende aardappelen: Nicola, Accent, Ditta, Inova, Stroma, Monalisa, Opperdoezer-ronde
  2. Vrij vastkokende aardappelen: Bildtstar, Redstar, Platina, Oscar
  3. Kruimige aardappelen: Bintje, Frieslander, Gloria, Maritiema, Platina, Santé, Turbo
  4. Zeer kruimige aardappelen: Agria, Santana, Eigenheimer, Irene, Doré 

Bekijk naast calorieen aardappel ook:
Calorieen tomatensap
Calorieen broccoli
Calorieen sinaasappel
Calorieen biefstuk