Hoeveel calorieën zitten er in sperziebonen?

Sperziebonen (boontjes) zijn smaakvolle peulvruchten en oorspronkelijk uit Zuid-Amerika afkomstig. Vanaf ongeveer 1550 heeft de sperzieboon zijn weg in Europa gevonden. Omdat ook ons klimaat perfect is voor het kweken van sperziebonen zie je ze veelvuldig in eigenlijk alle Nederlandse moestuintjes. Tijdens een maaltijd eet een volwassen persoon ongeveer 250 gram sperziebonen (dagelijkse aanbevolen hoeveelheid). Een portie sperziebonen bevat niet veel calorieën. Een gewone portie sperziebonen van 250 gram bevat ongeveer 75 calorieën. 

Zitten er in sperziebonen veel of weinig calorieën ten opzichte van andere groente?

Net als in alle andere groenten zitten er in sperziebonen niet veel calorieen. Als je sperziebonen gaat vergelijken met andere groenten dan zitten er in sperziebonen een klein beetje meer calorieen. In 250 gram wortelen zitten bijvoorbeeld ongeveer 65 calorieen en in 250 gram broccoli zitten zelfs maar ongeveer 55 calorieen. Een portie sperziebonen bevat dus 20 calorieen meer dan een portie broccoli. 

Zijn sperziebonen gezond?

Iedereen weet dat groente en fruit gezond voor je zijn. Dat geldt ook voor sperziebonen. Een portie sperziebonen bevat veel vezels en voedingsstoffen. En dit verminderd de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en zelfs bepaalde vormen van kanker. Daarnaast bevatten sperziebonen dus ook nog eens weinig calorieën. Het is echter wel heel belangrijk dat je sperziebonen niet rauw eet. In peulvruchten zitten namelijk ook natuurlijke gifstoffen. Deze gifstoffen maak je onschadelijk bij verhitting van de sperziebonen.  

Is een sperzieboon groente of fruit?

Dit is een moeilijke vraag. Als we het over groente hebben dan praten we eigenlijk over het eten van een plant. Zoals een broccoli of bloemkool. We eten de hele plant op. Bij fruit eten we echter een deel van de plant. Zoals een appel aan een boom (plant) groeit. Botanisch gezien zijn sperziebonen, tuinbonen, snijbonen en peultjes peulvruchten en onderdeel van een plant. Sperziebonen lijken wat dat betreft dan ook meer op fruit dan op groente. Maar omdat we sperziebonen koken en eten zoals groente vind je ze in de supermarkt onder de afdeling groente en niet bij het fruit. 

Bekijk naast calorieën sperziebonen ook:
Hoeveel calorieën banaan
Hoeveel calorieën appel
Hoeveel calorieën peer
Hoeveel calorieën tomaat
Hoeveel calorieen aardappel