Hoeveel calorieën zitten er in boerenkool?

Boerenkool is een bladgewas en één van de oudste groentesoorten die we in ons land kennen. Omdat boerenkool net als aardappelen in de herfst en winter worden geteeld wordt boerenkool vooral in de wintermaanden veel gegeten. Boerenkool heeft een zoete smaak. Deze zoete smaak ontstaat doordat het zetmeel bij lage temperaturen (onder nul) omgezet wordt in suiker. Hierdoor bevat boerenkool ook meer calorieën dan je zou verwachten. In een (bord) portie boerenkool (200 gram) zitten namelijk zo'n 100 calorieën. 

Hoeveel calorieën zitten er in boerenkool in vergelijking met andere groenten?

Zoals aangegeven wordt er door de lage temperaturen tijdens de groei van boerenkool zetmeel omgezet in suikers. Veel andere groenten groeien in periodes waarin het niet vriest en zijn daarom ook minder zoet en bevatten minder calorieen dan boerenkool. Een portie broccoli van 200 gram bevat namelijk maar 45 calorieën. Dat is ruim de helft minder dan in boerenkool. En ook in een portie bloemkool zitten maar 45 calorieën. Een portie spinazie is helemaal arm aan calorieën. Een portie spinazie van 200 gram bevat namelijk slechts 25 calorieën. Als het aankomt op calorieën is boerenkool dus niet de beste keuze.

Is boerenkool gezond?

Buiten het aantal calorieën in boerenkool is deze groente over het algemeen wel heel gezond. Boerenkool bevat namelijk veel calcium, vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Met het regelmatig eten van boerenkool is het dan ook mogelijk om bepaalde ziektes te voorkomen. Boerenkool draagt onder ander bij aan een gezond hart en kan eventueel bescherming bieden tegen bepaalde soorten kanker. Toch is niet alles aan boerenkool gezond. Zo is boerenkool vrij moeilijk te verteren en bevat het ook veel zout.  

Dag van de boerenkool

Geloof het of niet, maar er bestaat in Nederland een nationale boerenkool dag. De boerenkool dag is in 2016 in het leven geroepen en vindt plaats op 24 oktober. Ook in Amerika bestaat een boerenkool dag. Het enthousiasme over de boerenkool dag is overigens niet heel groot en de kans is dan ook klein dat je hier wat van meekrijgt. 

Bekijk naast calorieën boerenkool ook:
Calorieen slavink
Calorieen spruitjes
Calorieen rookworst
Calorieen gehaktbal