Hoeveel calorieën zitten er in bloemkool?

Een bloemkool is een groente die ook op grote schaal in Nederland wordt verbouwd. Bloemkool behoort tot dezelfde familie als broccoli. Net als bijna alle andere groente is bloemkool gezond voor de mens en bevat het weinig calorieën. Een middelgrote portie / bord bloemkool van 200 gram (2 ons) bevat slechts 45 calorieen. Dat is zonder saus. 

Hoeveel calorieën zitter er bloemkool in vergelijking met andere groenten?

Zoals gezegd zitten er eigenlijk in alle groenten maar weinig calorieen en zijn er niet veel grote verschillen. In 200 gram broccoli zitten bijvoorbeeld ook 45 calorieen. In 200 gram spinazie zitten 46 calorieën en een portie wortelen van 200 gram zitten 55 calorieen. 

Waarom is bloemkool zo gezond?

Buiten het feit dat bloemkool dus maar weinig calorieen bevat is het ook nog eens heel gezond. Zo bevat bloemkool bijvoorbeeld sulforafaan. Onderzoek heeft wetenschappelijk aangewezen dat deze stof kankercellen kan doden. Daarnaast is bloemkool rijk aan vitaminen en mineralen die bijvoorbeeld goed zijn voor je spijsvertering en je immuunsysteem. Ook bevat bloemkool vitamine K, eiwit, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B6, folaat, pantotheenzuur, kalium en mangaan. Kortom, bloemkool is echt een superfood! 

Wanneer kun je het beste bloemkool eten?

Als je graag bloemkool uit Nederland wilt eten zonder dat die is volgespoten met bestrijdingsmiddelen dan kun je het beste bloemkool eten op het moment dat deze op natuurlijke wijze wordt geoogst. Bloemkool wordt in Nederland geoogst van juli tot en met begin oktober. Als je bloemkool buiten het seizoen gaat eten dan bestaat de kans dat deze meer bestrijdingsmiddelen bevat. 

Hoeveel calorieën zitten er in bloemkool met een sausje?

Een populair gerecht is bloemkool met aardappelen, een gehaktbal en een sausje. Erg populair is bijvoorbeeld bloemkool met romige kaassaus. Helaas voor de liefhebbers van bloemkool met kaassaus bevat deze kaassaus veel calorieën. In een kleine portie kaassaus van 45 ml (ongeveer 3 eetlepels) zitten namelijk 30 calorieën. Een portie bloemkool met kaassaus bevat dan ook al gauw 75 calorieen. 

Bekijk naast calorieen bloemkool ook:
Calorieen sperziebonen
Calorieen aardappel
Calorieen macaroni
Calorieen tomatensoep