In welk fruit zitten de minste calorieën?

Ieder mens weet dat fruit goed voor je is. Fruit zit namelijk vol met gezonde vitamines, mineralen en vezels. Daarnaast bevatten sommige fruitsoorten antioxidanten die bepaalde ziektes helpen voorkomen. De meeste fruitsoorten bevatten ook maar weinig calorieën. Fruit is dus ook nog eens goed voor de lijn. Maar toch zit er nog best veel verschil in het aantal calorieen per fruitsoort. Daarom hebben we voor jou een top 10 gemaakt met het fruit met de minste calorieën per 100 gram. Check hieronder het overzicht met de verschillende fruitsoorten en het bijbehorend aantal calorieën. 

Top 10 fruitsoorten met minste calorieën:

  Fruit Per 100 gram
1.  Watermeloen 25 calorieen
2.  Aardbeien 27 calorieen
3.  Grapefruit 30 calorieen
4.  Perzik 35 calorieen
5. Mandarijn 46 calorieen
6. Bramen 48 calorieen
7. Pruim 50 calorieen
8. Peer 55 calorieen
9. Appel 57 calorieen
10.  Kersen 58 calorieen

Let op: het gaat hier wel om een gemiddeld aantal calorieën. Per fruitsoorten zijn er bepaalde rassen die net iets meer of minder calorieën kunnen bevatten. 

Zoals je kunt zien in het bovenstaande overzicht bevatten watermeloen en aardbeien van alle fruitsoorten het laagste aantal calorieën. Als je dus gezond wilt leven en ook nog eens niet wilt aankomen dan zijn vooral deze fruitsoorten een hele goede keuze. 

Hoe gezond is een watermeloen?

Buiten het feit dat een watermeloen dus maar weinig calorieën bevat is het ook nog eens heel gezond. Een watermeloen bevat namelijk heel veel voedingsstoffen zoals ijzer, vezels, vitamine C en het antioxidant Bètacaroteen. Wat veel mensen niet weten is dat ook de pitjes boordevol vitaminen en mineralen zitten. Eet die dus ook lekker op. Tot slot heeft onderzoek aangetoond dat watermeloen bloeddrukverlagend is. Watermeloen bevat namelijk de essentiële aminozuren arginine en citrulline. Deze helpen bij de opbouw van stikstofmonoxide (NO). En deze stof werkt bloeddrukverlagend en helpt ter bescherming van hartinfarcten.

Fruit met de meeste calorieën

Hierboven kun je dus lezen welk fruit de minste calorieën heeft. Maar zoals eerder gezegd zijn er ook fruitsoorten waar wel heel veel calorieën inzitten. Ben jij benieuwd welke fruitsoorten in deze lijst staan? Bekijk dan hier dan alle fruitsoorten met de meeste calorieën. 

Belangrijk om fruit te variëren

Hoewel een watermeloen en aardbeien dus maar weinig calorieën bevatten is het niet de bedoeling om vanaf nu alleen nog maar dit fruit te gaan eten en al het andere fruit te laten staan. Het is juist belangrijk om dagelijks te variëren in het fruit wat je eet. De verschillende fruitsoorten bevatten namelijk verschillende gezonde ingrediënten. Zo helpt het ene fruit om je darmen gezond te houden terwijl een andere fruitsoort juist antioxidanten bevat helpt om bepaalde kankersoorten te voorkomen. Door gevarieerd te eten zorg je dat je hele lichaam gezond blijft. 

Teveel fruit slecht voor je?

Het Nederlands voedingscentrum beveelt ons aan om dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten. In principe zeggen ze niets over teveel fruit eten. Als je dagelijks 5 appels eet dan is daar niets mee. Uiteraard is het ook belangrijk dat je naast fruit ook ander voedingsstoffen uit de schijf van 5 binnenkrijgt. Gemiddeld eten we in Nederland overigens maar 1 stuk fruit per dag. 

Bekijk naast fruit met de minste calorieën. 
Calorieen snacks
Calorieen drinken
Calorieen groente
Calorieen snoep
Calorieen brood