Hoeveel calorieen zitten er in een tomaat?

Vanaf 1850 wordt de tomaat zeer veel gebruikt in de Europese keuken. Een tomaat is dan ook heel makkelijk te kweken, erg smaakvol en in diverse gerechten te verwerken (o.a. tomatensoep). Daarnaast zijn tomaten erg gezond omdat ze vol zitten met verschillende vitaminen. Maar wordt je ook dik van tomaten? Hoeveel calorieen zitten er in een tomaat? In een tomaat van normaal formaat zitten slechts 10 calorieen.  

Zitten in een tomaat veel calorieen in vergelijking met andere vruchten?

Een tomaat heeft in vergelijking met andere vruchten heel weinig calorieen. In een peer zitten bijvoorbeeld bijna 100 calorieen, een perzik heeft 40 calorieen en in een sinaasappel zitten 86 calorieen. Een tomaat past is dus heel goed voor mensen die op dieet zijn. 

Is ketchup dan ook gezond?

Ketchup is gemaakt van tomaten. Je zou dus zeggen dat ketchup ook gezond moet zijn. Deels klopt dit. In ketchup zit bijvoorbeeld ook veel lycopeen en dit is gezond. Echter is er aan ketchup veel suiker toegevoegd en daardoor zitten er in ketchup veel calorieen. Als je op dieet bent kun je dus beter ketchup laten staan en gewoon tomaten eten. 

Bekijk naast calorieen tomaat ook:
Calorieen banaan
Calorieen appel
Calorieen peer
Calorieen mandarijn