Hoeveel calorieën zitten er in een perzik?

Een perzik is een vrucht met een harde houtachtige pit. Perziken komen oorspronkelijk uit China, maar de perziken die wij eten komen op dit moment vooral uit de omgeving van de Middellandse zee. De perzik is de tweelingbroer van de nectarine. Een perzik van gemiddeld formaat bevat ongeveer 45 calorieën. 

Bevat een perzik in vergelijking met ander fruit veel of weinig calorieen?

Als je het aantal calorieën in een perzik gaat vergelijken met ander fruit dan kunnen we concluderen dat er in een perzik eigenlijk helemaal niet zoveel calorieën zitten als in ander fruit. In een peer zitten bijvoorbeeld gemiddeld 60 calorieën en in een banaan zelfs meer dan 100 calorieën. Toch zijn er ook fruitsoorten die minder calorieën bevatten. In een kiwi zitten echter maar 30 calorieën. Maar over het algemeen kunnen we dus stellen dat een perzik een fruitsoort is die niet veel calorieën bevat. 

Hoe gezond is een perzik?

Een perzik bevat dus niet veel calorieën, maar hoe gezond is een perzik eigenlijk? We hebben goed nieuws! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het eten van een perzik helpt om ziekten te voorkomen. Zo bevatten perziken namelijk veel  kalium en  vezels. Die  zijn goed voor het afscheiden van afvalstoffen door de nieren. Daardoor is de perzik een uitstekend detox-fruit. Daarnaast blijkt uit chinees onderzoek dat het eten van een perzik ook de kans op sommige soorten kanker kan verkleinen. 

Pesticiden in een perzik 

Ondanks dat een perzik weinig calorieen bevat en heel gezond is, is er ook een nadeel van perziken. Bij het kweken van perziken worden namelijk veel chemische bestrijdingsmiddelen (pesticiden) gebruikt. Bij veel ander fruit volstaat het om het fruit goed te wassen. De schil van een perzik is echter is zo dun dat het pesticiden doorlaat zodat er pesticiden in het vruchtvlees zitten. Het is dan ook raadzaam om vooral biologische perziken te kopen waarbij geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. 

Bekijk naast calorieen perzik ook:
Hoeveel calorieën zitten er in een tomaat
Hoeveel calorieen zitten er in een appel
Hoeveel calorieen zitten er in een avocado
Hoeveel calorieen zitten er in een mandarijn