Hoeveel calorieën zitten er in bramen

Bramen zijn een populaire fruitsoort en vind je eigenlijk over de hele wereld. Bramen worden voor allerlei gerechten gebruikt. Zo vindt je ze vaak terug in taart, jam, ijs of smoothies. Bramen worden echter ook vaak als gezond tussendoortje gegeten. Bramen zijn heel gezond en bevatten maar weinig calorieën. Een schaaltje bramen van 100 gram bevat ongeveer 30 calorieën. Dat komt neer op 2,5 calorieën per braam.

 

Zitten er in bramen veel of weinig calorieën ten opzichte van ander fruit

Bramen bevatten ten opzichte vergelijkbaar fruit weinig calorieën. In een druif zitten bijvoorbeeld twee keer zoveel calorieën als in een braam (5 calorieën). Ook in kersen (4 calorieën) en aardbeien (5 calorieën) van gemiddeld formaat zitten meer calorieën. Als je bramen gaat vergelijken met groot fruit zoals appels dan zul je helemaal zien dat ze weinig calorieën bevatten. Een appel bevat bijvoorbeeld 65 calorieën (52 calorieën per 100 gram). Een schaaltje bramen van 100 gram dus maar 30 calorieën. 

Hoe gezond zijn bramen?

Experts zijn het er over eens dat bramen behoren tot de meest gezonde fruitsoorten in de wereld. Bramen bevatten namelijk veel gezonde voedingsstoffen, zoals veel vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine C. Daarnaast bevat een braam twee stoffen die er om bekend staan dat zij de kans op kanker beperken. Dat zijn de stoffen cynadine-3 glucoside en polyfenol ellaginezuur. Bramen bevatten ook nog eens veel vezels en antioxidanten. De Grieken en Romeinen, maar ook de Indianen, geloofden al in de geneeskrachtige werking van deze fruitsoort. Al meer dan 2000 jaar worden bramen gebruikt om koorts en darmproblemen te behandelen.

Ingevroren bramen 

wat veel mensen niet weten is dat bramen ook uitstekend geschikt zijn om in te vriezen. De voedingswaarde en gezonde eigenschappen blijven goed bewaard. Ingevroren bramen kun je ongeveer een jaar in de vriezer bewaren. Zo heb je altijd iets gezonds in huis. 

Bekijk naast calorieën bramen ook:
Calorieen banaan
Calorieen tomaat
Calorieen avocado
Calorieen frambozen