Hoeveel calorieën zitten er in blauwe bessen?

Blauwe bessen (ook wel trosbosbes genoemd) zijn kleine vruchten met een donkerblauwe tot paarszwarte kleur. Blauwe bessen zijn sappig en zoet van smaak. Oorspronkelijk komt de blauwe bes uit Amerika, maar tegenwoordig worden er ook blauwe bessen in Nederland geteeld. Veel mensen weten niet dat ook fruitsoorten behoorlijk wat calorieën kunnen bevatten. Een blauwe bes bevat namelijk bijna 1 calorie per stuk. Dat lijkt misschien niet veel, maar als je een schaaltje blauwe bessen opeet dan tikt dat toch behoorlijk aan. Een schaaltje blauwe bessen van 150 gram bevat namelijk zo'n 75 calorieën. 

Hoeveel calorieën zitten er in blauwe bessen in vergelijking met ander fruit?

Als je blauwe bessen gaat vergelijken met ander fruit dan valt meteen op dat er in blauwe bessen een gemiddeld aantal calorieën zit. Een framboos bevat bijvoorbeeld per stuk 2 calorieën, maar is ook bijna 2 keer zo groot. Een aardbei van gemiddeld formaat bevat ongeveer 5 calorieën, maar is dan ook bijna 4 keer groter dan een blauwe bes. Een schaaltje blauwe bessen van 150 gram bevat ongeveer net zoveel calorieën als een grote appel

Zijn blauwe bessen gezond?

Eigenlijk zijn alle fruitsoorten gezond voor je en dus ook blauwe bessen. De laatste jaren stijgt de verkoop van blauwe bessen enorm omdat uit onderzoek is gebleken dat blauwe bessen veel gezonde eigenschappen hebben. De blauwe bes wordt daarom ook wel superfood genoemd. Hieronder sommen we er een aantal op.

De blauwe bes:

  • Bevat veel vitaminen en mineralen
  • Brengt een verstoort cholesterolgehalte weer in evenwicht
  • Verlaagt hoge bloeddruk
  • Verlaagt je bloedsuikerspiegel en verbeteren je insulinegevoeligheid waardoor je meer vet verbrandt
  • Verlaagt de kans op aderverkalking en op hart- en vaatziekten
  • Versterkt je hersenfunctie en verbetert je geheugen en je concentratievermogen
  • Beschermen je tegen veel voorkomende soorten kanker en vertragen de ontwikkeling van tumoren
  • Vertragen je natuurlijk verouderingsproces en zorgen zo voor een strakke en stralende huid zonder rimpels of kraaienpootjes

Gerechten met blauwe bessen

Naast dat je blauwe bessen gewoon lekker uit een schaaltje kan eten, leent deze fruitsoort zich ook uitstekend voor de verwerking in gerechten. De blauwe bes is bijvoorbeeld heerlijk in een zelf gemaakte gezonde smoothie, in je groenten- en fruitsalades, op pannenkoeken of in in magere natuuryoghurt en kwark. Maar je kunt er ook prima jam van maken. 

Bekijk naast calorieën blauwe bessen ook:
Calorieen bramen
Calorieen kiwi
Calorieen kersen
Calorieen avocado