Hoeveel calorieën zitten er in een banaan?

Je ziet topsporters tijdens een wedstrijd baak een banaan eten. Dit doen ze om snel weer energie te krijgen. Ze nemen een banaan omdat daar in verhouding best veel calorieën (energie) in zitten. Daarnaast worden deze calorieën ook nog eens snel door het lichaam worden opgenomen. In een banaan zitten ongeveer 107 calorieën per stuk.

Hoeveel is dat in vergelijking met ander fruit?

Zoals gezegd zitten er in bananen best veel calorieën. Zeker als je het vergelijkt met ander fruit. In een appel zitten bijvoorbeeld maar 43 calorieën en in een sinaasappel slechts 35. Daarentegen bevat een avocado wel weer meer calorieen dan een banaan. In een avocado zitten namelijk 250 calorieën per stuk. 

Maakt het voor de calorieën uit hoe rijp een banaan is?

De rijpheid van een banaan is zeer zeker van invloed op het aantal calorieën. Naarmate bananen namelijk rijper worden neemt de hoeveelheid vrije suiker in een banaan toe. Het suikergehalte kan stijgen van 1 tot meer dan 20%. In een rijpe banaan zitten dus veel meer calorieën dan in een halfrijpe banaan. 

Verschilt het aantal calorieën per merk?

In principe is er geen verschil in het aantal calorieën tussen de merken. Een Chiquita banaan (in Nederland de meest gegeten banaan) bevat net zoveel calorieen als die van het onbekendere merk Turbana.

Bekijk naast hoeveel calorieën er in een banaan zitten ook:
Hoeveel calorieën zitten er in een tomaat
Hoeveel calorieen zitten er in een appel
Hoeveel calorieen zitten er in een peer
Hoeveel calorieen zitten er in een avocado
Bijzondere overnachtingen vind je bij Vipio