Hoeveel calorieen zitten er in Whisky?

Whisky is op dit moment 1 van de populairste alcoholhoudende drankjes ter wereld. Er is een steeds groter wordende groep van voornamelijk mannen die af en toe een glas whisky drinken. De populairste whiskies komen uit Schotland, Ierland, Amerika en Japan. Een glas whisky bestaat uit een alcoholpercentage van 40 tot 65%. Wat veel mensen niet weten is dat er in een glas whisky behoorlijk veel calorieen zitten. In een glas whisky van 35 ml zitten namelijk ongeveer 85 calorieen! 

Zit er in whisky veel of weinig calorieen in vergelijking met andere drank?

Als je het vergelijkt met andere alcoholische dranken dan zit er in whisky veel calorieen. In cognac zitten bijvoorbeeld gemiddeld 80 calorieen en in jenever zitten zelfs maar 70 calorieen. Als je het aantal calorieen echter gaat vergelijking met licht-alcoholhoudende dranken dan zit er in een klein glas whisky ongeveer net zoveel calorieen als in een normaal glas rode wijn. 

Hoe komt het dat er veel calorieen in whisky zit?

In alcohol zitten veel calorieen. En Whisky heeft een hoog alcoholpercentage.  In 1 gram alcohol zitten 7 calorieën. Ter vergelijking in 1 gram suiker zitten maar 4 calorieen. Dus hoe hoger het percentage alcohol in een drankje des te hoger het aantal calorieen. Omdat er in een glas whisky meestal maar 35 ml whisky zit valt het gelukkig wel mee met het aantal calorieen. Maar als je op een avond dezelfde hoeveelheid (in ml) whisky drinkt als iemand anders rode wijn, dan krijg je behoorlijk veel meer calorieen binnen. 

Hoeveel calorieen zitten er in glas whisky cola?  

Er zijn ook veel mensen die whisky mixen met cola. Dat heet een whisky-cola. In een whisky cola gaat net zoveel whisky als in een normaal glas whisky (35 ml). Het aantal calorieen dat je dus binnenkrijgt via de whisky is gelijk aan dat als je een glas pure whisky drinkt. Echter komen er bij een whisky-cola ook nog de calorieen van de cola bij (160 calorieen). In totaal zitten er in een glas whisky cola dus 245 calorieen. 

Bekijk naast calorieen whisky ook:
Calorieen volle melk
Calorieen gin tonic
Calorieen spa rood
Calorieen sinaasappelsap