Hoeveel calorieën zitten er in een glaasje port

Port is een versterkte zoete wijn met een alcoholpercentage van 18 tot 20 procent en is afkomstig uit Portugal. Vaak wordt port geserveerd als dessertwijn. Ondanks dat er ook in andere landen versterkte portwijn wordt geproduceerd mag alleen de versterkte wijn uit Portugal de naam port dragen. Zoals gezegd is port een zoete wijn en bevat daarom behoorlijk wat calorieen. In rode port zitten dan ook zo'n 75 calorieen per glas (50 ml). 

Zitten er in port meer of minder calorieën dan in wijn?

Als je een glaasje port gaat vergelijken met rode wijn dan zitten er in een glas rode wijn en een glaasje port ongeveer evenveel calorieen. In witte wijn zitten daarentegen wel veel meer calorieen. In een glas droge witte wijn (100ml) zitten namelijk zo'n 100 calorieen. Dat is ruim 25 calorieen meer dan in een glas port. Een glas wijn bevat echter wel twee keer zoveel inhoud dan port, namelijk 100 ml. Het percentage calorieen in port is dan ook veel hoger dan in wijn. 

Waarom zitten er in port zoveel calorieen?

Zoals gezegd zitten er in port naar verhouding veel calorieën. Port is zoeter dan 'gewone' wijn omdat bij de bereiding, als de druiven aan het gisten zijn, extra alcohol wordt toegevoegd. Dat doodt de gistcellen en de omzetting van suiker in alcohol wordt meteen gestopt. Daardoor zit er meer suiker in port en krijgt het de zoete smaak. 

Wat is het verschil tussen Ruby, Tawny en Vintage port?

Over het algemeen kunnen we stellen dat er 3 bekende soorten port zijn. Te weten Ruby, Vintage en Tawny. Hieronder het verschil tussen deze drie soorten port

  • Ruby port
    Ruby port is een mix van druiven van verschillende druivensoorten uit verschillende jaren. Daarnaast is Ruby relatief jong en heeft vaak maar 2 tot 3 jaar in het vat gezeten. 

  • Tawny port
    Tawny port rijpt over het algemeen langer op vat dan de ruby port. Daarom is Tawny port dieper en rijker van smaak. Een tawny zit vaak 7 of 10 in het vat, maar soms ook 20, 30 of 40 jaar. Vaak wordt een tawny gemaakt met druiven van verschillende oogsten.

  • Vintage port
    Eens in de zoveel jaar is de druivenoogst perfect en spreken we van een echt goed wijnjaar. In dat geval roept de IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto) dat jaar uit tot een vintage portjaar. Vintage port is dan ook exclusiever en dus ook duurder. Slechts 1% van alle port komt als vintage port op de markt.

Bekijk naast calorieen port ook:
Calorieën Radler
Calorieen whisky
Calorieen in gin tonic
Calorieen cola berenburg