Hoeveel calorieën zitten er in een glas ranja?

Ranja is een zoete drank bestaande uit een mix van limonadesiroop en water. De juiste verhouding is ongeveer 15% limonadesiroop en 85% water. Het idee voor aanmaaklimonade is in 1921 ontstaan in Groningen. Tegenwoordig is een glas ranja het meeste favoriete drankje van veel kinderen. Ondanks dat 85% van een glas ranja bestaat uit water bevat een glas ranja veel calorieen. Uiteraard hangt het aantal calorieen van een glas ranja een beetje af van de verhouding, maar over het algemeen kunnen we zeggen dat een glas ranja van 200ml met een normale verhouding ongeveer 75 calorieën bevat. 

Zitten er in een glas ranja meer of minder calorieen dan in cola?

Veel ouders geven hun kinderen een glas ranja ipv cola omdat ze denken dat een glas ranja minder suiker zou bevatten. Dat is echter niet zo. In een glas cola van 200ml zitten namelijk zo'n 80 calorieen. Dat is nagenoeg net zoveel als in een glas ranja. Als je wilt dat je kind echt minder calorieën binnenkrijgt dan is het zaak om de verhouding ranja in het glas zo laag mogelijk te houden. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om het deel ranja te reduceren van 15% tot 10% dan scheelt dat al gauw 25 calorieen per glas. 

Is er ook ranja zonder calorieen?

Er bestaan tegenwoordig ook 'light' ranja varianten. Zo kun je in bijvoorbeeld kiezen voor 'Karvan Cevitam 0% suiker'. Deze ranja bevat geen toegevoegde suikers, maar alleen van nature aanwezige suikers uit fruit en is verder gezoet met de zoetstof sucralose. Deze zoetstof bevat geen calorieën. In een glas Karvan Cevitam 0% van 200ml zitten daarom slechts 10 calorieen. 

Bekijk naast calorieen glas ranja ook:
Hoeveel calorieën zitten er in cola
Hoeveel calorieën spa rood
Hoeveel calorieen appelsap
Hoeveel calorieen blikje Red Bull