In welke alcoholische drank zitten de meeste calorieën?

In Nederland drinkt 80% van de volwassen mensen minimaal eens per jaar alcohol. In Nederland is bier het meest populaire alcoholische drankje. Gemiddeld drinken we in Nederland zo'n 6 glazen bier per persoon per week. De meeste mensen weten wel dat je van drankjes met alcohol niet afvalt. Alcohol bevat namelijk heel veel calorieën. Alcohol bevat zelfs meer calorieën dan suiker! In het onderstaande overzicht hebben we een lijstje gemaakt met een aantal populaire drankjes en de hoeveelheid alcohol die daar in zit per glas:

Calorieën in alcohol per glas:

  Drank Calorieen per glas
1. Cola Berenburg 140 calorieen (200 ml)
2. Gin Tonic 120 calorieen (200 ml)
3. Bier 114 calorieen (250 ml)
4. Rose 90 calorieen (100 ml
5. Wodka 85 calorieen (35 ml)
6. Whisky 85 calorieen (35 ml)
7. Rode wijn 75 calorieen (100 ml)
8. Port 75 calorieen (50 ml)
9. Champagne 70 calorieen (100 ml)
10. Witte wijn 70 calorieen (100 ml)

In het bovenstaande overzicht wordt uitgegaan van het aantal ml van de glazen waar de drankjes normaal gesproken in worden geserveerd. 

Zoals je kunt zien bevat een glas Cola berenburg van de meest populaire drankjes de meeste calorieën. Dit komt in de eerste plaats omdat sterke drank veel meer calorieën bevat dan licht alcoholhoudende drank en omdat cola veel suiker bevat. Een soepele lichte witte wijn of een champagne bevatten het minste aantal calorieën. Je kunt maar liefst 2 glazen witte wijn drinken om dezelfde hoeveelheid calorieën binnen te krijgen als je een glas cola berenburg drinkt. 

Waarom bevat alcohol zoveel calorieën?

Alcohol komt tot stand bij de gisting of fermentatie van natuurlijke suikerhoudende producten zoals graan, druiven of rietsuiker. Daarnaast wordt er tijdens het bereidingsproces zetmeel omgezet in nog meer suikers. Hoe hoger het alcoholpercentage des te hoger het aantal calorieen. Daarom bevat 100 ml whisky ook veel meer calorieen dan een glas bier. Gelukkig worden drankjes met een hoog alcoholpercentage over het algemeen ook in kleinere glazen geserveerd. Maar minder inhoud betekent dus niet minder calorieen! 

Bevat bier meer calorieën dan cola?

Vaak wordt cola (of andere frisdrank) gezien als één van de grootste dikmakers van de wereld. En ergens klopt dit ook wel. Een glas cola bevat namelijk zo'n 80 calorieen. Dat komt neer op ongeveer 5 suikerklontjes. Maar als je cola gaat vergelijken met drankjes met alcohol valt het nog wel mee. Zoals we hierboven kunnen zien bevat een glas bier 114 calorieen. Dat is ruim 34 (2 suikerklontjes) meer dan een glas cola. Veel alcoholische drankjes bevatten dus meer calorieën dan frisdrank. Mensen die willen afvallen kunnen op een feestje dus nog beter een glas cola drinken dan een biertje. 

Wil je weten hoeveel calorieën er in drinken zonder alcohol zitten?

Naast alcoholische drankjes bestaan er ook veel drankjes zonder alcohol met veel calorieen. Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar hoeveel calorieën er zitten in bijvoorbeeld Red Bull, koffie, thee, spa rood of sinaasappelsap. Bekijk hier de hele lijst en je zult versteld staan hoeveel calorieën er in sommige drankjes zitten! 

Bekijk naast calorieën alcohol ook:
Calorieen snoep`
Calorieen brood
Calorieen fruit
Calorieen snacks