Hoeveel calorieen zitten er in patat?

Wij zijn gek op patat. Gemiddeld eten wij in een heel jaar per persoon zo'n tien kilo patat! Patat is heel lekker, maar helaas zitten er in patat ook veel calorieen. Ruim 80% van de mensen die regelmatig patat eten hebben  geen idee hoeveel calorieen er in een portie friet zitten. Een portie patat van ongeveer 175 gram bevat gemiddeld 450 calorieen. 

 

Hoeveel calorieen zitten er in patat met?

De meeste mensen die een patatje eten, nemen daar vaak ook een sausje bij. Het meest populair is een patatje met mayonaise. Helaas zitten er ook in mayonaise veel calorieen. Een portie mayonaise van 20 ml bevat namelijk 150 calorieen. Een patatje met mayonaise bevat in totaal dus 600 calorieen. 

Calorieen per saus

Naast mayonaise zijn er ook veel mensen die bij hun patat een ander sausje eten. Hieronder een overzicht van de meest populaire sausjes met het aantal calorieen per 20 ml

Mayonaise: 150 calorieen
Oorlog: 100 calorieen
Halfvolle mayo: 80 calorieen
Joppiesaus: 70 calorieen
Pindasaus: +/- 55 calorieen
Curry: +/- 25 calorieen
Tomatenketchup: +/- 20 calorieen
Appelmoes: +/- 15 calorieen

Als je dus wilt afvallen dan kun je dus beter ketchup bij je patat eten dan bijvoorbeeld mayonaise

Hoeveel calorieën zitten er in patat uit de oven of airfryer?

Tegenwoordig kun je in de supermarkt ook patat voor in de oven of de airfryer kopen. Deze patat wordt dan niet gebakken in olie en is dus een stuk minder vet en bevat minder calorieën. Het verschil is echter niet zo groot als je zou hopen. Patat die in de frituur wordt gebakken bevat namelijk rauw nog geen vet en weinig suiker. Aan de patat die geschikt is gemaakt voor de oven of airfryer wordt vooraf olie en suiker toegevoegd. Daardoor wordt je door de producent een beetje in de maling genomen. Een portie patat uit de oven of airfryer bevat ongeveer 300 calorieen. Dat is nog steeds erg veel, maar in ieder geval al een stuk minder dan in patat uit de frituur. 


Bekijk naast calorieen patat ook:
Calorieen frikandel
Calorieen kroket
Calorieen kaassoufle
Calorieen bitterbal