Hoeveel calorieen zitten er precies in een gehaktbal?

In Nederland worden er per persoon gemiddeld zo'n 75 gehaktballen per jaar gegeten! Daarmee zijn we de grootste gehaktballen eters ter wereld. Een gehaktbal is een vleesproduct dat wordt gemaakt door gehakt tot een bal te draaien. Voor mensen die willen afvallen is het goed om te weten hoeveel calorieen er in een gehaktbal zitten. Omdat dit sterk afhankelijk is van welk vlees de gehaktbal is gemaakt geven we hieronder een overzicht van de calorieen:

We gaan uit van een gemiddelde gehaktbal van 100 gram

Vlees Calorieen
Rundvlees gehaktbal 236 calorieen
Half om half gehaktbal 255 calorieen
Varkensvlees gehaktbal 208 calorieen

Let wel. In een gehaktbal gemaakt van varkensvlees zitten dan minder calorieen, maar vaak bevat dit vlees meer vet.

Zitten er veel calorieen in een gehaktbal ten opzichte van ander vlees?

In een gehaktbal zit ten opzichte van ander vlees best wel wat calorieen. Zo zitten er in een schouderkarbonade van 100 gram 197 calorieen. En in een biefstuk van 100 gram zitten zelfs maar 125 calorieen. Een stuk minder dus dan in een gehaktbal. 

Hoeveel calorieen zitten er in een gehaktbal met jus?

De meeste mensen vinden een gehaktbal met een beetje jus nog lekker dan een gewone gehaktbal. Uiteraard zitten er in jus ook calorieen. Als je 1 eetlepel jus van 15 ml bij je gehaktbal eet, dan krijg je ongeveer nog eens 50 extra calorieen binnen. Een gehaktbal (half om half) met jus bevat dus in totaal meer dan 300 calorieen.

Bekijk naast calorieen gehaktbal ook:
Calorieen oliebol
Calorieen sperma
Calorieen bier
Calorieen eierkoek