Hoeveel calorieën zitten er precies in wit brood?

In Nederland kun je vaak kiezen tussen wit brood en brood brood. Over het algemeen is bruin brood gezonder dan wit brood. Dit komt omdat in bruin brood de gehele graankorrel is verwerkt. En juist in dat deel zitten de vitamines, mineralen en voedingsvezels. Maar hoe zit dit dan met het aantal calorieën? In wit brood zitten minder calorieen dan in bruin brood. In een sneetje wit brood zitten ongeveer 75 calorieen. In een snee bruin brood ongeveer 80 calorieen. 

 

Hoeveel calorieen in ander brood?

In wit brood zitten naar verhouding weinig calorieen. Hieronder een klein overzicht met het aantal calorieen per snee brood

- snee wit brood 75 calorieen
- snee bruin brood 80 calorieen
- snee volkorenbrood 82 calorieën
- snee roggebrood 90 calorieën
- snee meergranenbrood 91 calorieën

Moet je wit brood eten als je wilt afvallen?

Zoals gezegd zitten er in wit brood minder calorieen dan in ander brood. Moet je dan vooral wit brood eten om af te vallen? Dat is misschien niet verstandig. Wit brood bevat namelijk minder voedingsvezels en vult dus minder dan bijvoorbeeld meergranenbrood. Dit betekent dat je eerder weer honger hebt als je wit brood eet en dus misschien meer of eerder weer gaat eten. 

Hoeveel brood eten we per jaar?

Geloof het of niet, maar in Nederland eten we gemiddeld per jaar ongeveer 75 broden per persoon! Dat komt neer op ongeveer 60 kilo brood per persoon per jaar en in totaal meer dan 1 miljard kilo aan brood per jaar. Dat is veel meer dan in andere landen. Dit komt omdat wij vaak twee keer per dag een maaltijd met brood nemen. Ons ontbijt en lunch bestaan namelijk vaak uit brood. In andere landen eten ze vaak maar 1 keer per dag brood. Ook wij eten tegenwoordig veel minder brood dan vroeger. Vlak na de oorlog aten we bijvoorbeeld wel 80 kilo brood per persoon per jaar. Maar door de opkomst van andere culturen in ons land en door de komst van veel andere gerechten in de supermarkt is de broodconsumptie afgenomen. Naar verhouding eten we wel steeds meer wit brood. 

Bekijk naast hoeveel calorieën in bruin brood ook:
Calorieën broodje gezond
Calorieen tosti
Calorieen croissant
Calorieen krentebol